Ma 2024. március 30., szombat, Zalán napja van. Holnap Árpád napja lesz.

 

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Telefon: Ungvári Zoltán 06-30/748-1273

 

Levélcím:

BVSE Vizisport és Túra Szakosztály, 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.

Dráva-Zátony Vizitúra Egyesület, 7570 Barcs, Gárdonyi u. 43.

 

A Szakosztály 2001 tavaszán alakult a BVSE szakosztályaként. Megalakulása a szabadidő eltöltésének új lehetőségét teremtette meg, a vizet, természetet szerető, a csendre vágyó emberek számára. Hiányt is pótolt, hiszen a Dráva, a település folyója az itt élő emberek számára is nagyon sokáig megközelíthetetlen volt. Határfolyó lévén nem csak a hazai, de a szomszéd ország törvényeit, szabályozásait is be kellett, kell tartani. A túrák szervezéséhez a DDNP, a határőrizeti szervek és a vízügyi hatóság engedélye is szükséges.

 

A Dráva folyó a 237-es fkm-nél éri el hazánk területét (Dráva-Mura torkolata), és a 70,2. fkm-nél lépi át országhatárunkat Horvátország felé. E két pont között közel 170 fkm a távolság, azonban a magyar-horvát közös Dráva szakasz ennél lényegesen rövidebb, tekintve, hogy a folyó 227,6-198,6 fkm-ek között kizárólag horvát területen folyik. A Dráva folyó - Somogy és Baranya megyében - gyakran keresztezi a magyar-horvát államhatárt, s nemritkán a bal parton horvát, illetve a jobbparton magyar területek találhatók.

 

A megalakulást követően meg kellett teremteni a működés alapvető feltételeit. Ki kellett alakítani a megfelelő helyen a vízi bázist. Be kellet szerezni a túrákhoz, és a túravezetéshez szükséges eszközöket, képesítéseket. Ez komoly szervező és önkéntes munkát várt el tagjainktól.

 

A Szakosztály bázisa, a DDNP hivatalos táborhelye és kikötője lett.  Folyamatosan fejlesztettük kapcsolatainkat a környezetünkben lévő civil egyesületekkel. Évente egyre több túrát szerveztünk-szervezünk tagjaink és az érdeklődők részére is.

 

Tevékenységünk komplexebbé vált, amikor Szakosztályunk kibővítve profilját, gyalog- és kerékpáros túrák szervezésére is vállalkozott. Ezzel együtt támogató egyesületet is hoztunk létre. Így szervezett túráink vizen március közepétől, szeptember közepéig tartanak. Vízitúráink 1-8 naposak, gyalogos és kerékpáros túráink Barcs környékén 1 naposak. Gyalogos és kerékpáros túráinkat egész évben a DDNP területén vezetjük, ahol bemutatjuk a környék természeti értékeit 5-60 km-es útvonalon. A túrákhoz eszközöket és szakképzett túravezetőket biztosítunk. Több napos túrák esetén a szállást, a következő sátorhelyeken oldjuk meg.

 

Kikötőfolyó fkmevezési táv a kikötők közöttindulástól mért km

Őrtilos

236 fkm

46 km

0 km

 Vízvár

190 fkm

37,7 km

46 km

 Barcs

152,3 fkm

19,3 km

83,7 km

 Szentborbás

133 fkm

17 km

103 km

 Drávasztára

116 fkm

18 km

120 km

 Vejti

98 fkm

20 km

138 km

 Drávaszabolcs

78 fkm   158 km

 

 

Csak pihenő és megállóhelyek:

 

                             Bélavár, Suli-árok torkolata                           (198,7 fkm; bal part)

                             Heresznye csónakkikötő                                (185 fkm; bal part)

                             Babócsa, Jelkus                                            (177,8 fkm; jobb part)

                             Barcs, Jamina                                               (158,3 fkm; bal part)

                             Barcs Csomoros-sziget                                  (149 fkm; sziget)

                             Drávatamási - DDNP OK                                (144,2 fkm)

                             Felszőszentmárton, sarkantyú                        (126 fkm; bal part)

                             Kisszentmárton-Majlátpusztai torkolat             (96 fkm; bal part)

 

A vízitúrákat autó kíséri, ezen szállítjuk a túrázók csomagjait. A sátorhelyek több esetben messze esnek a lakott területektől, így szükség esetén a kisebb bevásárlásokat is lebonyolítjuk.

Több sikeres pályázatot nyújtottunk be eszköz beszerzésre, táborhelyi fogadóépület felépítésére, túrák szervezésére. Többségük eredményesen valósult meg. Aktívan vettünk részt a környék túraútjainak felmérésében, kialakításában, jelölésében.

 

Támogató egyesületet hoztunk létre Dráva -Zátony Vizitúra Egyesület néven.

Számlaszám: 11743057-20026886-00000000