Ma 2024. július 21., vasárnap, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Barcs Város Önkormányzata

Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság

elnökétől

Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.

7570 T.: 82-463-176

____ számú napirendi pont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T Á J É K O Z T A T Ó

Barcs Város sportéletéről

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készült: Barcs Város Képviselő-testülete

2011. június 16-i ülésére

 

 

Barcs Város önkormányzata Képviselő-testületének 181/2004.(IX.23.) számú határozatban elfogadott sportkoncepciója és a Sportról szóló 10/2009. (IV.24.) számú rendelete értelmében  együttműködött az intézményekkel,  a sportegyesületekkel és támogatta a szakosztályok tevékenységét.

Az alapvető feladat továbbra is a sportolás feltételeinek a biztosítása, a sportolók sportági képzésének minél magasabb színvonalon való megvalósítása, a tanulók széles körében kialakítani az egészséges életmód iránti igényességet a sport által.

Az Önkormányzat ehhez nyújtott anyagi támogatást és biztosította a létesítmények használatát.

 

Barcs Város sportéletében a sportszakosztályok eredményesen működtek az elmúlt évben. Sportolók továbbra is ott vannak a korosztályos eredménylista élmezőnyében megyei szinten és országos szinten is. A versenysportra a Barcsi SC, a Barcsi VSE és a Satelit FC készíti fel a sportolókat. A szabadidő (közösségi) sportot és a Diákolimpia versenyeket a Polgármesteri Hivatal sportreferense szervezi és bonyolítja éves programterv szerint. Az önkormányzat pályázati keretek között támogatta az egyesületeket, sportolókat, sportcsapatokat. Az idei évtől (2011) a Barcsi SC az előző évi támogatási kerethez képest egyharmaddal kevesebbet kapott, a Barcsi VSE és a Satelit FC  az elmúlt éveknek megfelelő nagyságú támogatásban részesült.  Az önkormányzat továbbra is a sportlétesítmények használatának biztosításával segíti a felkészülést és a versenyeztetést. A már hagyományos helyi rendezvények lebonyolításához is hozzájárul (cselgáncs és karate ranglista versenyek, úszás amatőr és diákolimpiai versenyek). A legeredményesebb sportolókat ünnepélyes keretek között elismerésben részesítették.

 

1. A Barcsi Sport Club labdarúgó és tenisz szakosztályt működtet.  A labdarúgó szakosztályban hét utánpótlás csapatot versenyeztetnek 96 játékossal. A Magyar Labdarúgó Szövetség országos programjához csatlakozva az U 7-9-11-es korosztályban ősszel és tavasszal is 3-3 tornát rendeztek a helyi és a kistérségi csapatoknak. Az idősebb korosztályban négy csapatot versenyeztetnek az NB II-es kiírás szerint. Sajnos létszámgondokkal küszködnek az idei bajnoki évben is, ami az eredményekben is megmutatkozik. A tavasz folyamán megalakult „Gyermek –labdarúgásért Alapítvány” 65 fővel. Várhatóan szerződést kötnek a Barcsi SC-vel az utánpótlás versenyeztetés érdekében.

A felnőtt csapat az NB II-ben szerepel már a hatodik éve. A keret jelenleg 21 fős. Az előző évek sikerei után az elmúlt évben megtorpant a csapat, a kiesés szélére sodródott. A vezetők mindent elkövettek az eredményesség megtartásáért, de nehezítette a munkát a félévente történő nagymértékű fluktuáció. A játékos mozgást alapvetően befolyásolta az egyesületen belüli pénzhiány. Az akkori vezetés a központi adóalapból még nem, a szponzori támogatásból már nem tudott olyan forrást biztosítani, ami a sikeres NB II-es bajnoki szereplés biztosításához szükséges lenne. Ez a tény, maga után vonta a vezetés leváltását. A 2011. január 17-én felállt új vezetés nagy anyagi elkötelezettségeket, adósságot örökölt. Szakács Péter elnök és az Elnökség legfőbb feladata az egyesület folyamatos működésének a biztosítása, a tavaszi szezon zökkenőmentes végig vitele, az eredmények alapján az NB II-es tagság megőrzése volt. Az edző távozása után (Dragan Puskas) Tóth József edző irányításával készült a csapat. A külföldi játékosoktól megválva morálisan megerősödött csapat teljesítményét láthatták a nézők, ami az eredményekben megmutatkozott. Az utolsó fordulóban reális esély van, az NB II-es tagság megtartására.

Az Európai Unió döntése, valamint az új sporttörvény megalkotása lehetőséget teremthet a labdarúgó csapat másodosztályba való szerepléséhez.  Az elkövetkező időben a Képviselő-testületnek értékelni kell a csapat teljesítményét és a támogatás mértékét is.

 

Az egyesület 2006-tól újra működő tenisz szakosztályában 25-30 fő (nyári hónapokban közel 40 fő) sportol rendszeresen. A szakosztályvezető vezetésével felújították a salakos pályákat. A nyári hónapokban rendszeresen teniszeznek. A lehetőségekről a helyszínen és a médiában is adnak tájékoztatást.

 

A Barcsi SC az elmúlt évben méltó körülmények között ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Múzeumi kiállítás, ünnepi taggyűlés és gálamérkőzés szerepelt a programban.

Az egyesület továbbra is az önkormányzattól kapott támogatásból biztosítja a sportolók felkészítését, versenyeztetését. A labdarúgó szakosztály működéséhez több szponzor is hozzájárult az elmúlt időszakban.

 

 

2. A Barcsi Városi Sportegyesület szervezeti keretet biztosított tíz szakosztály működéséhez. Az egyesületet irányító Elnökség nyolc alkalommal tárgyalta az egyesület működését az elmúlt időszakban.

A szakosztályok  működése az előző év háromnegyedében zavartalan volt. Az utolsó hónapokban a támogatás akadozása miatt a szakosztályok nagy összefogással tudták csak teljesíteni a sportági versenyeket. A szakosztályok a versenyeztetésnél figyelembe vették a sportági követelményeket, illetve a gazdasági lehetőségeket. Előtérbe kerültek a minősítő versenyek, az azokon való részvételt a sportolók tehetsége határozta meg.  Barcs Város Önkormányzata pályázati kerettel az előző évhez hasonló mértékű támogatásról döntött. A városi támogatás mellett több szakosztályban a szülői segítés is jelentős, bár egyre kevesebben tudják támogatni a sportolókat. A helyi rendezvényeken a szponzori támogatás is megjelenik (karate utánpótlás kupa, erőemelő országos döntő, judo regionális versenyek). A pályázati lehetőségeket is kihasználta az egyesület. A triatlon szakosztály a Sport XXI. NUSI utánpótlás keretéből nyert támogatást.

A taglétszám az előző évhez képest 15,5 %-kal csökkent (357 főről 302 főre).

 

A sportolási feltételekben nem történt jelentős változás. A kézilabdázók a Dráva Völgye Középiskola támogatásával az iskola sportcsarnokában edzettek és játszották a mérkőzéseiket. A karatézók a Széchényi Ferenc Középiskola támogatásával az iskola tornatermében edzettek (terembérlet nélkül), az év második felében a Deák Ferenc sportcsarnokban készültek a versenyekre.   A cselgáncsozók a régi helyükön, a dojo-ban (dozsóban) edzenek. Jelenleg a Deák Ferenc sportcsarnokban történő edzésfeltételeit egyeztetik. A triatlonosok edzéseit a régi BSC pályán, terepen, illetve közúton és a Gyógyfürdő és Rekreációs Központban tartják. Téli időszakban a Dráva Völgye és a Deák Sportcsarnokban edzenek. A kosárlabdázók a mérkőzéseiket Kaposváron játszották. Az úszók feltételei ideálisak a Rekreációs Központban. A vízisport-turisztika szakosztály feltételei is sokat javultak a Drávai-strand kiszolgáló épület átadásával. Nagy összefogással folyamatosan javítják a tárolási, fogadási helyeket. A sakkozók a Művelődési Házban kaptak állandó felkészülési és versenyzési helyszínt. Az atléták és az erőemelők főleg iskolai keretek között edzenek. Az előbbiek minimális szinten tudják igénybe venni a Szabadidő Központ futópályáit, annak minősége miatt. Az erőemelők felkészítése iskolai keretek között megoldott.

A szakosztályok vezetésében két változás történt az elmúlt időszakban. A cselgáncs szakosztály vezetését Tarlós István, a karate szakosztály vezetését Erdős Zoltán irányítja.

 

Az egyesület szakosztályai az önkormányzat anyagi támogatása segítségével eredményesen működtek az elmúlt évben. Az önkormányzat által megítélt 6.5 millió keretből 4.7 millió forint támogatási keretet kapott az egyesület.

A szakosztályok pályázati úton (triatlon), szponzori támogatások segítségével, valamint nagyfokú szülői összefogással biztosították a folyamatos működést, valamint a megfelelő színvonalú versenyeztetést.

Magyar bajnoki címeket (erőemelő, judo, karate), diákolimpiai országos bajnoki helyezéseket értek el versenyzők (atlétika, erőemelő, karate, triatlon-duatlon-aquatlon, úszás).  Több sportágban korosztályos válogatott versenyzőket neveltek ki a szakemberek (atlétika- Cseresznyés Bálint, erőemelő- Fadgyas Viktória, triatlon- Kemény Ferenc). Az egyesület alapvetően utánpótlás nevelő egyesület, de a karate és judo sportágban felnőtt korosztályban is eredményesek voltak a sportolók (Vidák Balázs, Hegedűs György).  Cselgáncs sportágban országos harmadik helyezett szenior korosztályú versenyző is van (Del Fabro Gusztáv).

A versenyzők mellett a szakember utánpótlásra is figyeltek az egyesületben. Cselgáncs, karate, úszás sportágban fiatal edzők kapcsolódtak be a szakmai munkába (Hegedűs György, Flórián Oszkár, Virovecz Richárd).

A felkészítés és a versenyeztetés mellett versenyrendezési feladatokat is felvállaltak a szakemberek. Erőemelésben országos, karate sportágban nemzetközi, cselgáncs és úszás sportágban regionális, aquatlonban megyei  versenyt szerveztek a városunkban a sportági szövetségek szakembereinek az elismerésével.

A két labdajátékban az alapszintű versenyeztetés volt a cél, amit meg is valósítottak. A női kézilabdázóknak jelentős teher az NB III-as bajnokság (egész Dunántúlra kell utazni), de becsülettel teljesítettek. Örvendetes, hogy a játékosok létszáma nőtt az elmúlt évben. A férfi kosarasok a megyei bajnokságban játszanak, a középmezőnyhöz tartoznak (7. helyen végeztek).

A város turisztikai életében jelentős feladatot tölt be a vizitúra – turisztika szakosztály. A nyári hónapokban a szakosztály által szervezett hosszabb-rövidebb vizitúrák mellett az ország más területeiről érkező vizitúrázókat is fogadják. A Dráva barcsi szakaszán napi evezési lehetőségeket biztosítanak a lakosság részére. Jelenleg folyamatban lévő pályázat (Leader) segítségével van lehetőség a hajótárolók kultúráltabb kialakítására.

A sakk szakosztály egyre dinamikusabban működik. A helyi versenyek mellett más városokban szervezett versenyeken is indulnak több korosztályban. Idén már Nagyatáddal közösen rendeznek versenyeket, illetve bajnokságot.

 

A csökkentett támogatás ellenére továbbra is háromszáz fölött van a szakosztályokban sportolók száma. (302 fő, 1. számú melléklet). Ez annak köszönhető, hogy az edzők és a szakosztályvezetők reálisan mérték fel a lehetőségeiket, és a szakmai előrelépést segítő versenyeket helyezték előtérbe.

A Barcsi Városi Sportegyesület idén (2011.01.24.) ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját, amelyet a Dráva Múzeumban szervezett kiállítás keretében mutattak be. Az alapító tagok közül az ügyvezető, az atlétika és karate szakosztályvezető jelenleg is segíti az egyesület működését.

Valamennyi szakosztály élén elhívatott sportemberek vannak, ami garancia arra, hogy továbbra is eredményesen működjön a tíz szakosztály 302 versenyzőjét összefogó sportegyesület.

Az egyesület közel 7,5 millió forintból gazdálkodott az elmúlt évben. Az önkormányzati támogatás mellett, pályázati és szponzori keretből, valamint tagdíjakból és szülői támogatásból biztosították a működési keretet.  Az idei (2011) évben is hasonló költségvetési kerettel számolnak, bár a szülői hozzájárulás és a szponzori támogatás egyre bizonytalanabb.

Az új sport törvény alapján várhatóan az egyesület kézilabda és kosárlabda szakosztályai is igénybe vehetik a társasági adó adta kereteit.

Az egyesület 2011. május 30-i taggyűlésén Horváth Ferenc elnök lemondása után Rajbár Istvánt választották meg elnöknek. Az elnökségbe beválasztották Szijártó Attila sakk szakosztályvezetőt, valamint Erdős Zoltán karate szakosztályvezetőt.

3. Satelit FC  a somogytarnócai városrész lakóinak nyújt sportolási és szórakozási lehetőséget.

A labdarúgó szakosztályban hat csapatot versenyeztetnek. A felnőtt labdarúgó csapat a 2009-2010-es bajnoki évadban a Megyei I. osztályban szerepelt, jelenleg is ott játszik.

Alapvető cél volt a megye legmagasabb osztályában való hosszú távú szereplés, valamint a fiatalok (gyermekek) bevonása a labdarúgó sportágba.

Az utánpótlás képzésben jelentős előrelépés volt az elmúlt évben, amit a megnövekedett taglétszám is jelez (58 fő). Az U7-U9- U11 és az U 14-es valamint az U 19-es korosztályban is indítottak csapatokat.

A 2009-2010-es bajnoki évad után edzőváltás történ, amit a játékosok átigazolása is követett. Ez a tény jelentősen csökkentette a célkitűzés megvalósításának esélyeit. Az érkező játékosok sem minőségben, sem létszámban nem pótolták az egyesület előző évi keretét. A szűkös játékos keret  sok problémát vetett fel, annak a tükrében, hogy többen olyan munkahelyen dolgoznak, akik nem tudnak minden alkalommal részt venni a csapat munkájában. Többen külföldi munkát vállaltak, így minimálisra szűkült a keret.  A téli hónapokban új vezetést választottak, ami csak a harmadik időpontban sikerült. Ez által az átigazolási időszakból is kicsúszott az egyesület vezetése.

Az új edző beállása és a játékosok hozzáállása ellenére nem sikerült az őszi szezon. A tavaszi szezonban  (2011) már több sérülés is nehezítette a szakmai munkát. Többször váltottak edzőt a felnőtt csapatnál, de az eredménytelenség nem változott.

 

A Satelit FC működését alapvetően az önkormányzat támogatásából biztosítják. Sajnos az egyik legnagyobb szponzor távozásával az anyagi lehetőségek leszűkültek. Jelenleg a legnagyobb gondot a bajnokság sportszerű befejezése okozza azzal, hogy az utolsó fordulókban tudjon játszani a Satelit FC felnőtt csapata.  Az U7-U9-U11 és az U 14 valamint az U 19-es csapatok jelenthetik a jövőt, de egyre kevesebb gyermek veszi komolyan az egyesületben való szereplést. A bajnokságot 85 fővel kezdték, jelenleg 58 játékos szerepel hétről hétre az utánpótlás bajnokságokban.

A Satelit FC a 2010-es évben 5,1 millió forintos keretből gazdálkodott, melynek a nagy részét az Önkormányzat biztosította. További szponzorok és vállalkozók segítették a csapat szereplését. Jelenleg a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség felé 643.650 Ft tartozása van a somogytarnócai egyesületnek (igazolási díj, játékvezetői díj).

A következő bajnokságra át kell értékelni a Somogy Megyei Bajnokságban való szereplés lehetőségét, a feltételeknek jobban megfelelő osztályba kell nevezni a somogytarnócai labdarúgó csapatot.

A jelenlegi vezetés mindent elkövet azért, hogy Somogytarnócán továbbra is legyen labdarúgó mérkőzés, a gyerekeknek legyen sportolási lehetősége.

 

4. Az iskolai sport az előző évhez képest nehezebb körülmények között működött. Az iskola-felújítási program miatt két iskola tornatermét nem tudták igénybe venni tanítási órák megtartására. A szabadtéri létesítmények rendelkezésre álltak, valamint a Rekreációs Központban az iskolai úszásoktatás lehetőséget jelentett a testnevelési tananyag elsajátítására. A diákolimpiai versenyrendszert az előző évekhez hasonlóan megszervezték. A helyi versenyek mellett megyei elődöntőket, döntőket is lebonyolítottak. A helyi versenyeken a részvételi arány csökkent az elmúlt évben, különösen atlétika és kézilabda sportágban.  Az atlétika (mezei futás) és a labdarúgás a legnépszerűbb, de ebben a két sportágban is csökkent a résztvevő iskolák aránya. Az alsó tagozatban jellemző aktivitás a felsősök körében fokozatosan leépül. (2. számú melléklet.)

 

A tehetséges és sikeres sportolók versenyeztetését biztosítottuk. A megyei és országos eredményességben a hagyományos sportágakban továbbra is a legjobbak között vannak a tanulóink (atlétika, duatlon, erőemelés, triatlon, cselgáncs, karate, kerékpár, úszás). Az eredményességet továbbra is a sportági szakosztályi tevékenységek határozzák meg.

A legeredményesebb diáksportolókat és felkészítőjüket erkölcsi elismerésben részesítettük tanév elején.

A versenysportban résztvevők részére (500 fő) ingyenes sportorvosi hátteret biztosítottunk. Az iskolai versenyekhez is igénybe vették a tanulók a sportorvosi szolgáltatást, ami jelentős segítséget jelentett a résztvevőknek. A sportorvosi ellátást jelenleg Kaposvárról érkező szakorvos közreműködésével biztosítjuk.

 

5./a. A város szabadidősportját a Polgármesteri Hivatal sportreferense szervezi, koordinálja. A programtervezetet minden év elején elkészítjük. Törekvésünk, hogy a rendszeres sportolással járó programokat népszerűsítsük. A téli teremlabdarúgó bajnokság, valamint a téli teremlabdarúgó kupák több hónapon keresztül biztosítanak sportolási, kikapcsolódási lehetőségeket. A városi csapatok mellett városkörnyéki sportcsoportok is részt vesznek rendszeresen a téli programokon. A legkisebbeknek is megrendezték az Óvodás sportnapot, ahol öt óvoda gyermekei és azok szülei versengtek. A futó – kocogó napok keretében tizenkilencedik alkalommal megrendezték a Barcs – Virovitica Határfutást a rekreációs futással együtt (Fut a Barcs). A munkahelyi sportnapok lebonyolítását is segítették (Rendőrség, Tűzoltóság).

A Kistérségi sportprogramok szervezésében is közreműködött  sportreferens, ezen belül megszervezte a babócsai Nárcisz-futást. A Dráva-félmaraton (Heresznye) futóverseny szervezésében és lebonyolításában is részt vett. Idén hatodik alakalommal megrendezték a Kistérségi Olimpiai Sportnapot 15 önkormányzat részvételével. A közel 300 résztvevő hét sportprogramból választhatott.

 

5/b. Fontos kiemelni, hogy a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás két éves programot dolgozott ki a térség 26 települését érintő szabadidős és rekreációs sportolás megvalósítására. Az Európai Uniós pályázati projekt – a TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2009-0012 "Egészséget a barcsi kistérségben" program- az óvodás korosztálytól a szenior korosztályig bezárólag kínál mozgás és sportolási lehetőséget.

A projekthez kapcsolódó városi rendezvényeket a Polgármesteri Hivatal sportreferense koordinálja. Szinte valamennyi alsós tanuló úszásoktatását, óvodások játékos versenyeztetését, a felnőttek alapszintű bajnokságban való részvételét biztosítják. A szenior korosztálynak gyógytorna programokat is megvalósítottak. Ez a projekt lehetőség nagy mértékben hozzájárul a város lakóinak az egészséges életmódra való neveléséhez.

 

 

6. Sportfejlesztés területén racionálisan végig kell gondolni, hogy mely sportágak fejlesztése kerüljön előtérbe, mely sportlétesítmények korszerűsítése, fejlesztése jelent jelentős előrelépést a ciklusprogram figyelembevételével.

Szakmailag az iskolai oktatásban a sportági alapismeretek elsajátítása kiemelt feladat a sportolással szerezhető örömszerzés céljából. A szakmai igényesség az önképzésben és az oktatásban is kell, hogy jelentkezzen. A szabadtéri sportpályák bővítése (műfüves pálya, öltözők), valamint a Szabadidő Központ salakos futópályának felújítása nélkülözhetetlen az eredmények megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A tartalék labdarúgó pálya megvilágítása is már jelentős előnyt jelentene a szorgalmi időn túli sportoláshoz, a sportpályák kihasználtságához.

 

7.  A sport megjelenése a médiában a népszerűsítés valamint az értékek kialakítása érdekében kiemelt feladatunk. A lakosság megfelelő tájékoztatása, valamint az eseményekkel és az eredményekkel való motiválása érdekében a média adta lehetőségeket ki kell aknázni.  A helyi TV-ben és rádióban heti rendszerességgel megfelelő nyilvánosságot kapnak a sportesemények, sporteredmények. A műsorszerkezet lehetőséget biztosít az egészséges életmódra nevelés célkitűzésnek. A képújság egész heti lefedettséget jelent a hírek tekintetében.

A médiumok vezetői maximálisan partnerek a sporthírek, sporttal kapcsolatos információk közlésére. A megyei médiumokban is megfelelő nyilvánosságot kapnak a barcsi sportesemények és eredmények. (Somogyi Hírlap, Somogy Sportja). Az intézményekkel, sportvezetőkkel kialakított internetes kapcsolat jól működik, ami a gyors, naprakész információáramlást teszi lehetővé. A sportrendezvényeink folyamatosan felkerülnek az internetes világhálóra.

Önkormányzatunk továbbra is fontosnak tartja a versenysport, iskolai és közösségi sportolás szerepét, a sportolás feltételeinek biztosítását, az alapfeltételeinek megteremtését. Elismeri a szakemberek (vezetők, edzők, testnevelők) sikereit és továbbra is a lehetőségnek megfelelően minden támogatást megad az eredményes munkájukhoz.

 

Kérem a Barcs Város sportéletéről szóló tájékoztató elfogadását!

 

Vekkeli Józsefné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. számú melléklet.

 

A Barcsi VSE Szakosztályi létszámok alakulása

2010 és 2011-ben

 

2010

2011

 

Atlétika

21

21

 

Erőemelő

35

35

 

Cselgáncs

75

50

 

Karate

75

45

 

Kézilabda női

15

18

 

Kosárlabda férfi

14

14

 

Triatlon

22

22

 

Sakk

15

12

 

Úszás

55

55

 

Vizisport-túra

30

30

 

 

 

 

 

 

357

302

 

 

 

2. sz. melléklet.

 

 

A mezei futáson évjáratonként résztvevő tanulók létszáma. Szembetűnő, hogy az alsósok  (2003-2001) részvételi aránya milyen magas. Ötödik osztálytól radikálisan csökken a résztvevők száma.