Ma 2024. március 05., kedd, Adorján és Adrián napja van. Holnap Leonóra és Inez napja lesz.

Barcs Város Önkormányzata

Alpolgármesterétől

7571 Barcs, Bajcsy Zsilinszky. u. 46.

Pf.: 62, Telefon: 82/462-459

 

 

 

 

…… sz. napirend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előterjesztés

Nemzeti ünnepekhez kapcsolódó emlékhelyek helyzetének áttekintése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készült: Barcs Város Önkormányzata

Képviselő-testülete

2011. február 17-i ülésére

 

 

A városban a történelmi emlékhelyek több helyen találhatók: a Hősök terén, Szabadidő Központban, a Testvérvárosok parkjában, Klapka György utcában.

A millennium évében, 2000-ben elkészült a városközpontban a millenniumi emlékpark. A terület jelenleg csak kis mértékben kihasznált, fejlesztésére, további emlékművek elhelyezésére van lehetőség. A parkban kettős kereszt alakú terméskő térburkolat található.

A meglévő burkolathoz kapcsolódóan a magyar történelem fontos eseményeinek emlékoszlopai egy közterületen belül kerülhetnének elhelyezésre.

Az így kialakításra javasolt emlékpark központi elhelyezkedésével, rendezett környezetével méltó teret biztosíthatna nemzeti ünnepeink megünneplésére.

A Rákóczi - szabadságharc emlékoszlopának, az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékkövének és az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékoszlopának ütemezett áthelyezését javasoljuk.

Javaslom a Képviselőtestületnek, hogy a tervet és a programot a lakossággal és a civil szervezetekkel történt egyeztetéseket követően, a pályázati lehetőségek figyelembevételével valósítsa meg.

 

 

Barcs, 2011. február 03.

 

 

Racsek József

alpolgármester

Határozati javaslat:

 

Barcs Város Képviselő-testülete elfogadja, hogy a Rákóczi - szabadságharc emlékoszlopának, az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékkövének és az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékoszlopának áthelyezését a lakossággal és a civil szervezetekkel történt egyeztetéseket követően a pályázati lehetőségek figyelembevételével valósítsa meg.

 

 

Felelős: Racsek József alpolgármester

Határidő: értelem szerint

 

 

 

A határozati javaslatot törvényességi szempontból felülvizsgáltam.

 

 

B a r c s, 2011. február 03.

 

 

 

Balázsné Dr. Vástyán Krisztina

címzetes főjegyző