Ma 2024. máj. 21., kedd, Konstantin napja van. Holnap Júlia és Rita napja lesz.
Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Tájékoztatás a Barcs Város területén
időszakosan jelentkező vízminőségi problémákról

Az elmúlt félév folyamán több megkeresés érkezett Társaságunkhoz a Barcs Város területén szolgáltatott ivóvíz minőségével kapcsolatosan. A DRV Zrt. ezúton tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit a helyenként és időszakosan előforduló problémák okairól, illetve a megtett és továbbiakban tervezett intézkedésekről.

A Barcs Város vízellátását biztosító kutak vize ammóniumot, vasat, és mangánt tartalmaz az átlagosnál magasabb koncentrációban. A paraméterek kiszűrése érdekében alkalmazott tisztítási technológia 1994-ben került kiépítésre, és a kiépítés időpontjában teljes mértékben megfelelt az akkori vízminőségi előírásoknak, amelyek jóval magasabb vas- és mangán határértékeket engedtek meg a kibocsátott ivóvízben, azóta azonban a vízminőségi határértékek jelentősen – többszörös mértékűre – szigorodtak, ezeknek a tisztítómű sajnos már csak részben tud eleget tenni.

Az eltelt évek során nagy mennyiségű vas és mangán jutott az ivóvízelosztó hálózatba, ami miatt a csővezetékekben lerakódások keletkeztek. Ezek esetenkénti leválása ronthatja az ivóvíz élvezeti értékét, azonban fontos leszögezni, hogy a minőségi problémák ellenére a rendszeresen, nagy számban elvégzett vizsgálatok eredményei alapján az ivóvíz nem ártalmas az egészségre, a felügyelő hatóság a fogyasztásához korlátozás nélkül hozzájárult.

A problémák megoldása érdekében 2010-ben átfogó vízminőség-javító program megvalósítására kötöttünk szerződést Barcs Város Önkormányzatával, amelynek keretében az alábbi munkákat végezte el Társaságunk:

  • Szivattyúk beépítése, a vízmennyiség arányos oxidálószer adagolás érdekében.
  • Ellenőrző mérő-szabályzó műszerek beépítése, beüzemelése.
  • Víztisztítómű irányítástechnikai rendszerének átalakítása, a szűrőöblítés optimalizálása érdekében.
  • Víztároló medencék töltő-ürítő vezetékének átépítése.
  • Fertőtlenítést szolgáló klórdioxid előállító- és adagoló berendezés beépítése, beüzemelése.
  • Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán az ivóvízelosztó hálózat mechanikai szivacsos hálózatmosatása.

A felsorolt beavatkozásoknak köszönhetően a hálózatba juttatott víz vas-mangán tartalma a rendeletekben előírt határérték alatt maradt, és a vezetékhálózat további vas-mangán tartalommal történő terhelése lecsökkent.

A felsorolt beavatkozásokat követően számos - vörös, zavaros vízről szóló - lakossági bejelentés érkezett, később kellemetlen szaghatásról is beszámoltak egyes Fogyasztóink. Fontos leszögezni, hogy ezen panaszok oka alapvetően a megváltozott technológia hatására a csőfalról leváló lerakódásokban keresendő, amely viszont a csővezeték-hálózat fokozatos tisztulására utal. A lerakódások leválása ellen előre tervezett, illetve a bejelentés helyén történő alkalmi hálózatöblítésekkel, valamint a vízmű és a szűrők folyamatos fertőtlenítésével védekeztünk. Ennek hatására tavaly októberben már jelentős mértékben csökkent a panaszok száma.

2011. évben tovább folytatódtak az ivóvíz-minőség javítását szolgáló beavatkozások. Ennek keretében az alábbi munkálatok kerültek elvégzésre, illetve vannak folyamatban:

  • DRV-forrásból folytatódik a 2010-ben még nem tisztított hálózatszakaszok szivacsos mechanikai hálózat-tisztítása.
  • UV-csírátlanító berendezés került beépítésre, amelynek célja a hálózatra kiadott víz további tisztítása. A berendezést tavalyi év végén Társaságunk költségére beüzemeltük.
  • Átalakítottuk a szűrőöblítést oly módon, hogy szivattyúval a vízmű területén lévő tározókról történjen az öblítés.
  • Tervszerű öblítéseket végeztünk elsősorban az ágvezetékeken, valamint a vízminőségi panaszokkal érintett hálózati szakaszokon.

2011. tavaszán alternatív megoldásként felmerült, hogy Barcs Város ellátását - a DRV Zrt. szakmai támogatásával megvalósítandó ivóvízminőség javító program keretein belül - új vízbázissal biztosítsuk. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az új vízbázis a Dráva legyen, hiszen a folyópartra telepített kutakkal megnyugtatóan biztosítható a vízellátás.  A DRV Zrt. terveket készíttetett, és vállalta a 35.000.000 Ft értékű próbafúrások, illetve próbakút létrehozásának finanszírozását. A próbaüzemet követően az adatok birtokában költségelemzéssel történik majd a legoptimálisabb  műszaki- illetve gazdasági megoldás kiválasztása Barcs Város vízellátásának hosszú-távú, megfelelő minőségű biztosítása érdekében.

A vízminőség-javítás érdekében végzett intézkedések nyomán jelentkező esetleges kényelmetlenségekért ezúton is kérjük Tisztelt Ügyfeleink megértését, hiszen erőfeszítéseink a helyzet megnyugtató és hosszú távú megoldását szolgálják.

Kérjük, amennyiben vízminőségi-elváltozást tapasztal, jelezze a DRV Zrt. INFO Vonalán - a 06 40 240 240-es telefonszámon - ahol az 1-es menüpont kiválasztásával közvetlenül elérheti diszpécserünket.

Társaságunk valódi szolgáltatóként a jövőben is mindent elkövet Barcs Város megfelelő minőségű ivóvíz-ellátásának biztosítása érdekében. Megértésüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük.


Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.