Ma 2024. július 18., csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.

Barcs városa igen széleskörű nemzetközi kapcsolatokat ápol, jelenleg már öt testvérvárosa van. Nevezetesen: Sinsheim (Németország), Székelyudvarhely (Románia), Virovitica (Horvátország), Zselíz (Szlovákia), Knittelfeld (Ausztria).

A németországi Sinsheim városával 1989-ben létesült az első ilyen jellegű kapcsolat, mely akkoriban kuriózumnak számított, hisz egyáltalán nem volt általános egy „vasfüggönyön" inneni és túli település partneri együttműködése.

Szinte valamennyi kapcsolat kialakításban közös motívum, hogy polgári kezdeményezésre indultak, és ma is a polgárok együttműködésétől élőek.

A sinshemi és knittelfeldi kapcsolatot a Barcsról oda elszármazottak, a székelyudvarhelyit az onnan ide települtek, a zselízit az onnan Barcsra kitelepítettek kezdeményezték, a viroviticai kapcsolatot pedig az élénk kereskedelmi, kulturális együttműködés hívta életre, mely az új Dráva-híd megnyitása tett annak idején lehetővé.

E testvérvárosi kapcsolatok jelen vannak az élet szinte minden területén, de fő mozgatórugójuk elsősorban a kultúra.

A legszélesebb körű kapcsolatrendszer a legtávolabb (1100 km-re) fekvő Sinsheimmel alakult ki, mely nemcsak az önkormányzatok, intézmények, egyesületek, zenekarok, szintjén, de a karitatív tevékenységben, a hitéletben is megmutatkozik. A kapcsolatfelvétel óta eltelt több mint két évtized alatt már házasságok is köttettek a két város polgárai között.

Az évenkénti kölcsönös találkozók alkalmat teremtenek egymás településének, országának, kultúrájának még jobb megismerésére, a baráti kapcsolatok elmélyítésére, vagy éppen a hatékony nyelvtanulásra.

Sajnos a testvérvárosi kapcsolatok többsége gazdasági szempontból kiaknázatlan, vagy a nagy távolság miatt e terület működésképtelen. A határ menti gazdasági kapcsolatokat élénkíti az évente megrendezésre kerülő Barcsi Nemzetközi Vásár, melyet négy település polgármesterének (Barcs, Szigetvár, Virovitica, Szlatina) több mint tizenöt évvel ezelőtti kezdeményezése és megállapodása hívott életre.

A testvérvárosok életét, mindennapjait az adott település honlapjáról ismerheti meg a Tisztelt Érdeklődő!

SINSHEM VÁROS HONLAPJA

SZÉKELYUDVARHELY VÁROS HONLAPJA

VIROVITICA VÁROS HONLAPJA 

ZSELÍZ VÁROS HONLAPJA

KNITTELFELD VÁROS HONLAPJA