Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

Bemutatkozik a Barcsmédia


A barcsi helyi kommunikáció két alappillére a Híd Televízió és az Aqua Rádió. A Híd Televízió műsorelosztását tekintve kábeltv, így Barcson, Somogytarnócán és Drávaszentesen összesen 2500 lakásban fogható. Az Aqua Rádió az FM 102,7 frekvencián körülbelül 25000 embert ér el Dél-Somogyban.

A Híd Televízió üzemeltetését a Kerko-Média Kft. végzi, a műsorkészítést  támogatja Barcs Város Önkormányzata. Az Aqua Rádió tulajdonosa és egyben üzemeltetője a Kevipress Kkt. Mindkét médium sajtójogi felelőse Kovács Éva.

A Híd Televízió és az Aqua Rádió szerkesztősége, stúdiója és hirdetés- felvevő helye, Barcson a Köztársaság u. 2/1 alatt található.

Már a kezdetekkor megfogalmazódott, hogy a Híd Televízió és az Aqua Rádió  komplex, egységes médiumként vállaljon szerepet a város közéletében, hiteles, interaktív kommunikációs csatornaként a városlakók, az üzleti szféra számára váljék hivatkozási ponttá a közélet kérdéseiben. A  barcsi Tv és Rádió deklaráltan erőszakmentes helyi csatorna, amelynek szerkesztési elve alárendeli az egyes médiumot a helyi nézői, illetve hallgatói szokásoknak.


A Barcsmédia műsorszerkesztési elvei:

  • elsősorban helyi eseményekre, emberekre, történelemre és történésekre, pillanatokra, folyamatokra koncentrálnak,
  • ezt követik a város vonzáskörzetében, a megyében, a dél-dunántúli régióban megjelenő hírek,
  • majd az országos és nemzetközi események helyi vonatkozásai.

A szerkesztői koncepció kialakítása mellett fontos volt a technikai átalakítás, aminek eredményeként a Híd Televízió műsorkészítése szinte teljes egészében digitális rendszeren történik és ennek megfelelően az információszolgáltatás digitális szemléletére tért át.

Ez azt jelenti, hogy a televíziós rendszerben

  • DVCAM-rögzítés,
  • Final Cut Pro digitális utómunka,
  • DV- és DVD-archívum működik.

A rádiós rendszerben

-         DCM adáslebonyolító és szerkesztő program

-         Falcon adásprocesszor

-         Oxigen 5 Broadcast hangpult működik

Ez a megjelenési forma, és ez a komplex médiafelület azt is lehetővé teszi, hogy valóban interaktív műsorokat készíthessünk, amely a kor kihívásaként helyet ad minden kérdésnek, véleménynek. Nézőink és hallgatóink SMS-en is kérdezhetnek, s a véleményüket is kifejthetik az adott témákkal kapcsolatban.

Az eredeti szándékunk megvalósultnak látszik, mert ma már aligha kérdés, hogy a Híd Televízió és az Aqua Rádió valóban a helyi lakosság, a közösségek televíziója és rádiója, amely élő fórumot nyújt a gazdasági, a politikai és a közélet szereplői, s természetesen a nézők találkozására.

2002 közepén megkezdte tevékenységét a HÁLÓZAT, a helyi televíziók országos csatornája, így a korábbinál is változatosabb műsorok kerülnek képernyőre. A több mint 70 tévé összefogásával alakult HÁLÓZAT tematikus hírmagazinokkal – gazdasági, települési, sport, egészség és környezet, kulturális, ifjúsági, turisztikai –, dokumentum-műhelysávval, természet- és ismeretterjesztő, valamint nagyjátékfilmekkel, szórakoztató műsorokkal színesítik a kínálatot.

Hírszerkesztésünk legfontosabb alapelvei:

  • gyors,
  • naprakész,
  • hiteles

információszolgáltatás és a témakövetés, valamint a város és a térség lakossága információs igényeinek lehető legszélesebb körben történő kielégítése.

Az elmúlt időszakban ennek érdekében különösen nagy hangsúlyt helyeztünk a saját információk gyűjtésére, amiket pedig kiválóan fel tudunk használni arra, hogy a civil szervezetek felé nyissunk. Hiszen ha a nézők azt látják, hogy a televízió és a rádió érzékenyen reagál az őket érdeklő és izgató kérdésekre, akkor még több információval látják el a szerkesztőinket. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy a hétköznapi, látszólag „utcai” ügyeket is feldolgozzuk.

Nem elégszünk meg azokkal a hírekkel, információkkal, amelyek „maguktól esnek be hozzánk”, hanem megpróbálunk újabb és újabb forrásokat kiépíteni, szerkesztőinket pedig arra ösztönözni, hogy „nyitott szemmel” járjanak. Információs felületeinket is e célból bővítjük webes elérhetőséggel is.  A hozzánk érkező információkat a lehető legkomplexebb módon kezeljük. Amint egy információ – bármilyen formában is – beérkezik a szerkesztőségbe, a megfelelő utánjárás után azonnal megkezdjük rádiós illetve televíziós feldolgozását. Mindez a hírfeldolgozás mellett esetenként, a téma súlyát tekintve, ha további kérdéseket, észrevételeket, problémákat generál az anyag vitaműsorok, háttérbeszélgetések, fórumok stb. születhetnek.

A Híd Televízió műsorstruktúráját egyértelműen a közszolgálatiság jellemzi. Minden hétfőn és szerdán este közéleti hírmagazint sugárzunk, mely minden esetben a Barcson és térségében történteket dolgozza fel. Csütörtökön esténként  interaktív, illetve tematikus műsoraink vannak. A tematikus felületek jellemzően a kultúra és a sport területét szolgálják, míg az interaktív felületben, Fórum című műsorunk mindig a helyi közélet, illetve politika egy adott területére mutat rá, mindig a választott témához kapcsolódó szakértő vendégek segítségével. A Híd Televízió 24 órás műsorszolgáltatás, a fennmaradó időben színes, grafikus képújságunkat olvashatják a nézők, amelyet PHOTONEWS elnevezésű, professzionális képújság szerkesztő programmal készítünk. Esténként csatornánkon látható a HÁLÓZAT műsora is.

Az Aqua Rádió felkészült munkatársainak közreműködésével garantáltan színvonalas, komoly tartalmú, ugyanakkor a könnyed életérzést közvetítő műsorokkal és persze temperamentumos és változatos zenével jelentkezik a nap 24 órájában.

Közbeszéd című közéleti műsorunk heti rendszerességgel jelentkezik pénteken délelőtt 9, illetve vasárnap délelőtt 10 órától. Témái tükrözik a dél-somogyi térség közéletének minden szegmensét.

 

A rádió megalakulása óta minden vasárnap 13-15 óráig „AQUA TOP 20” az AQUA RÁDIÓ top 20-as játszási listája. A műsorban a legjobb hazai és külföldi előadók új slágereit hallhatóak. A lista folyamatosan frissül a hallgatók szavazatai alapján. A műsor során különböző játéklehetőségeket is kínálunk.

 

Az Aqua Rádió egyik legnépszerűbb műsora a kívánságműsor, mely hétről hétre szombatonként jelentkezik, délelőtt 10 órától, délután 14 óráig. A műsor interaktív és változatos, hisz hallgatóink szerkesztik azzal, hogy kéréseket, kívánságokat juttatnak el hozzánk. A mikrofonok mögött fiatal és vidám műsorvezetők gondoskodnak a jó hangulatról.

 

A Barcsmédia a fenti elvek alapján és a leírásban ismertetett eszközökkel, készséggel áll az Ön rendelkezésére a hét minden napján elektronikus kommunikációban vagy személyes találkozás során. A mielőbbi kapcsolatteremtés reményében köszönti Önt a Barcsmédia teljes stábja.

 

Elérhetőségeink:

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tel: 82-462-204 és 82-565-966

web: www.barcsmedia.hu   www.barcsradio.hu   www.barcstv.hu