Ma 2024. máj. 19., vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.


A szövetség kiemelten közhasznú szervezetként működik. Politikai tevékenységet nem folytat és nem támogat.
A helyi szervezet 1999. április 26-án alakult Barcson.
Vezetője Egervári Fülöpné.


A határon-túli magyarokkal és testvérvárosunkkal rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Látogatjuk egymást, közös műsorokat szervezünk, ezekre kultúregyesületeket hívunk meg, vendégül látjuk őket és ők viszont minket.
Minden évben a tagsággal és az érdeklődőkkel kirándulásokat szervezünk a határon túlra: a magyar történelem nyomában járunk, a magyar történelemmel összefüggő várakat, kastélyokat, emlékhelyeket, városokat látogatunk meg.
Az idei program: Krakkó, Zakopane és más nevezetes helyek. A nyugdíjasoknak pedig ingyen kirándulást szervezünk Szlovákiába, Komárnoba. Vonattal megyünk, az Európa-udvar megtekintése nagy érdeklődésre tarthat számot.

Nagy sikerű nemzetközi találkozókat is rendezünk Barcson, a II. világháború után szétszakított és az otthonukból kiűzött magyarság, az 1947-48-ban kitelepítettek és utódaik részére.
A szövetség célja, hogy folyamatosan tájékoztassa a hazai és nemzetközi közvéleményt a szlovákiai, a csehországi, a horvátországi, a szerbiai és a kárpátaljai magyarság életének eseményeiről és közös rendezvényeiről.
klubestéinket a barcsi Művelődési Házban tartjuk, vendégelőadókat hívunk, akik időszerű kérdésekkel, eseményekkel ismertetik meg a vendégeket. Az estéket rendszerint kultúrműsorral zárjuk.
Szövetségünk éves munkaterv alapján végzi munkáját, ezt közöljük az országos szervezettel. Segítjük a határon túli magyarságot kultúrális és közművelődési tevékenységében. Ápoljuk II. Rákóczi Ferenc kultuszát.