Ma 2024. június 19., szerda, Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.

Barcshoz közigazgatásilag két kisebb település tartozik, Drávaszentes és Somogytarnóca. Ezek a városrészek megőrizték sajátos, falusi hangulatukat.

 

Drávaszentes

Okleveles források 1193-ban említik a Drávaszentesen átfolyó patakot (aqua Zadarig). A településrész 1979-ig önálló községként működött, 1979. január 1-től Barcs városrésze.

A városrész lakosságára a 70-es és 80-as években az elöregedés volt jellemző, a 90-es évektől újra megindult a fiatalabb generáció ,,visszavándorlása". Faluház, orvosi rendelő, posta, sportpálya készült, új családi házak épültek. A városrésznek óvodája, iskolája nincs, a gyermekeket és a tanulókat naponta iskolabusz szállítja Barcsra.

Somogytarnóca

A X-XI. században létrejött település neve egy 1250-ben keletkezett oklevélben már a mai nevén, Tarnócaként (Turnaucha) szerepel. 1870-ig puszta, majd 1871-től önálló község, a Széchenyi-birtok része volt. (Széchenyi György kalocsai érsektől van szó.)
Közigazgatásilag 1979. január 1-jétől tartozik Barcshoz, városrészként. Óvoda, faluház, orvosi rendelő, posta, kiskereskedelmi egységek biztosítják a lakossági igények helybeli kiszolgálását. A városrész vezetékes ivóvízzel, kábeltelevízióval., telefonhálózattal, gázvezetékkel van ellátva. Önálló futballcsapata van (SATELIT SE), országszerte híres a Somogytarnócai Asszonykórus. A városrész központjában helyezkedik el az 1873-75 között épített Széchenyi-kastély, amely műemlék jellegű épület.