Ma 2023. szeptember 28., csütörtök, Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.

Barcs és környéke

Barcs turisztikai vonzerejét elsősorban a Dráva és a folyó mentén elhelyezkedő természeti környezet elemei adják. A korábban szigorúan őrzött volt jugoszláv határon lévő érintetlen természet értékei 1996-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park létesítésével védelem alá kerültek. A Dráva különleges horgászélményt nyújt az arra vállalkozóknak, de mivel határfolyó, és többször átlépi a határvonalat, ezért a horgászatot külön rendelkezések szabályozzák.

A folyó menti holtágak, az Ó-Dráva valamint a Kis-bók gyönyörű környezetben felejthetetlen élményekkel ajándékozzák meg a horgászni vágyókat. Horgászati lehetőségre horgászegyesületi szervezésben van lehetőség.

A Dráván - a hídfő keleti oldalán - megkezdődött az új strand kialakítása, a valamikor igen közkedvelt régi barcsi drávai strand helyén. A folyami fürdőzést kedvelők rövid időn belül korszerű, megfelelő infrastrukturális beruházásokkal, sport- és vendéglátó létesítményekkel, kempinggel, kiszolgáló létesítményekkel, autóparkolóval rendelkező strandon pihenhetnek, tölthetik el szabadidejüket.

2002 tavaszán elkészült Barcson a drávai hajókikötő, ahonnan a Drávatours Utazási Iroda szervezésében rendszeresen, igény szerint indulnak a sétahajók. A szolgáltatás rendkívül népszerű a helybeliek és a növekvő számú turistacsoportok körében.

A Dráva alkalmas folyóvízi sportokra. Barcson 2001. februában alakult meg a Vizisport- és Túraszakosztály, amely a bázisa a helyi vizisport életnek. A szakosztály a barcsi közúti híd alvizi oldalán - a Dráva 152+300 fkm-nél - engedélyezett telephellyel és kikötővel rendelkezik, amely a sport- és kedvtelésű célú vízijárművek fogadására alkalmas.

A jövőben a vizisport-események fontos turisztikai attrakcióvá nőhetik ki magukat. A vízisportok helyszíne a Dráva 149 és 162 fkm közötti szakasza. E szakaszon szabadon lehet sporttevékenységet folytatni.
Az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel egyidőben a Duna-Dráva Nemzeti Park is elkészítette turisztikai hasznosítási koncepcióját, amely szerint növelni szeretnék a tanösvények, túraútvonalak számát, több táborozóhelyet építenek ki, biztosítják igény szerint a csoportok szakmai vezetését, a turisták tájékoztatására térképeket adnak ki.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Oktató- és Látogatói Központja 2004. nyarán került átadásra Barcs egyik városrészében, Drávaszentesen. A központi épületben kiállításokra és előadásokra nyílik lehetőség, valamint kisebb létszámú csoportok elszállásolását is vállalják. A nagy kiterjedésű rét madarainak szemlélésére megfigyelőt létesítettek és a rét egy részére szürkemarha állományt telepítettek, annak érdekében, hogy a turistáknak lehetősége legyen a természeti értékeket közvetlen közelről is megfigyelni.
A térség másik legnagyobb természeti értéke a termálvízbázis. Barcson most van folyamatban termálfürdő és rekreációs központ építése, amelynek vízbázisát az 1300 l/s hozamú 57 C fokos pozitív biztosítja. 2005. júniusára készülnek el a szabadtéri medencék, az év végére a fedett uszodai rész is.

Műemlék jellegű épületek
- A római katolikus templom 1814-1821 között épült, késő-barokk stílusban. Jelenlegi - többször átalakított - formájában stílusa eklektikus.
- A somogytarnócai Széchenyi-kastély 1875-ben épült, eklektikus stílusban. Az épület körül 3 hektáros különleges faállományú értékes park van.
- Az 1930-ban épült középrigóci kastély neobarokk stílusban épült, 35 hektáros parkkal körülvéve. Jelenleg középiskolai kollégium.
- Az izraelita temető Barcs belterületén van. A sírkertben több család értékes síremléke tekinthető meg.
- A somogytarnócai temetőben a Széchenyi-család kápolnája található (épült 1900-1903-ban).

A kisváros épített környezetét - a hangulatos városközpontot, a szép középületeket és köztéri alkotásokat a "Bemutatkozás" menüben található fotókon szemlélhetik meg.