Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

121/2011. (V.19.) sz. határozat: egyhangúlag

 

1./   Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete Barcs Város Önkormányzata Gazdasági programja 2011-2014. IV. részének 8. fejezettel való, „Munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése” című kiegészítését az alábbiak szerint fogadta el:

Barcs Város Önkormányzata Gazdasági Programjának IV. része a következő 8. fejezettel egészül ki:

 

Munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése

 

A munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése a településen a legfontosabb feladat, mivel magas a munkanélküliek aránya.

A munkanélküliség ellen minden rendelkezésre álló eszközzel küzdeni kíván az Önkormányzat, mivel a munkanélküli családokban romlanak az életkörülmények és az emberek életminősége, másrészt az Önkormányzat szociális kiadásai emelkednek a támogatások, segélyezések miatt.

 

Cél olyan támogatók felkutatása, akik saját eszközeik befektetésével tudnak új vállalkozást létrehozni, vagy a meglevő vállalkozásaikat fejleszteni, tevékenységi körüket bővíteni.

A városvezetés feladata annak elősegítése, hogy az állami beruházásokba minél több helyi vállalkozó tudjon bekapcsolódni.

 

A Városnak meg kell találni az egyensúlyt a likviditási képességének megőrzése és a fejlesztési lehetőségek között. A jelenlegi gazdasági helyzetben Barcs Város Önkormányzatának elsődleges célja a jelenleg meglévő munkahelyek megtartása, az intézményrendszer működőképességének megőrzése.

 

Az Önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a foglalkoztatás bővítését, vagy jelenlegi szinten való megtartását segítik.

 

Feladat:

 

A munkahelyteremtés feltételeinek elősegítése érdekében az önkormányzat:

  • a fejlesztési elképzeléseknél meghatározottak szerint segíti a helyi vállalkozásokat,
  • segíti a helyi gazdaság megerősödését, ehhez igyekszik kedvező feltételeket teremteni, hogy a vállalkozók számára munkahely-bővítési lehetőséget teremtsen,
  • az intézményrendszer működtetése révén munkahelyeket tart fenn,
  • aktívan részt vesz a munkaadók és munkavállalók igényeinek közvetítésében, ehhez a honlapján hirdetési lehetőséget biztosít,
  • elősegíti a városi bölcsőde fenntartásával a nők visszatérést a munkaerő piacra
  • rendszeresen együttműködik a Munkaügyi Központtal
  • az új közfoglalkoztatási rendszernek megfelelően pályázatokat nyújt be a közfoglalkoztatás minél szélesebb lehetőségére vonatkozóan, mivel a szakképzetlen munkaerő számára csak a közfoglalkoztatás jelent reális munkalehetőséget.

 

Felelős:          Karvalics Ottó polgármester

Határidő:        értelem szerint